La Col·lecció d'Art Contemporani de la Fundació Bancària "la Caixa"

Els inicis de la Col·lecció d'Art Contemporani de "la Caixa" van lligats al compromís de "la Caixa" de fer arribar l'art i la cultura a la gent.

 

A principis dels anys vuitanta, "la Caixa" va començar a organitzar exposicions que presentaven el més nou de la creació contemporània i mostraven els seus lligams amb l'art del segle XX. Va ser un moment de gran entusiasme, amb propostes innovadores que posaven en contacte artistes de diferents generacions i tendències. Un moment d'obertura que va permetre llegir l'art espanyol en el context internacional. I també una època de reflexió que convidava a pensar quin havia de ser el paper de l'art en la societat.

 

Fruit de l'entusiasme, l'obertura i la reflexió, va sorgir la idea d'anar més enllà de les exposicions temporals i crear una col·lecció que omplís el buit que existia en aquell moment a Espanya, on l'art contemporani encara no havia entrat als museus i a les grans col·leccions.

 

La idea original va ser conservar la memòria del present, connectar l'art espanyol amb les grans tendències internacionals i constituir un fons que permetés difondre l'art contemporani entre el públic i fomentar-ne el coneixement i l'estudi.

MÉS DE MIL OBRES DE TOTS ELS GRANS CREADORS

Des del 1985 la Col·lecció d'Art Contemporani de "la Caixa" ha reunit més de 1.000 obres. El nucli inicial va ser l'art dels vuitanta, el moment en que es va crear la col·lecció. Es van buscar obres singulars, per la seva força i significació. De manera retrospectiva, es va reconstruir el marc de referència i es van incorporar obres de grans creadors dels seixanta i setanta, molts dels quals encara estaven en actiu. Es va tenir en compte la capacitat de relacionar-se i estimular les creacions dels joves artistes.

 

La col·lecció va tenir, des del primer moment, vocació internacional. Joseph Beuys, Bruce Nauman, Antoni Tàpies, Jannis Kounellis, Mario Merz, Anselmo Giovanni, Giuseppe Penone, Luis Gordillo, Joan Hernández Pijuan, Robert Ryman, Donald Judd, Carl Andre, Antoni Muntadas, Mike Kelley, Robert Mangold, Agnes Martin, Gerhard Richter, Sigmar Polke, Ilya Kabakov, o Paul McCarthy, van ser alguns d'aquests noms.

Al seu costat s'hi han incorporat creadors com Roni Horn, Steve McQueen, Pierre Huyghe, Juan Uslé, Cornelia Parker, Marlene Dumas, Mona Hatoum, Cristina Iglesias, Damián Ortega, Francis Alÿs, James Coleman, Olafur Eliasson o Dora García, representatius de l'art dels nostres dies.

 

Amb el temps, la col·lecció ha pres la seva pròpia dinàmica, ha obert camins cap a noves expressions i visions de l'art actual. Totes les pràctiques artístiques hi són representades, de la pintura i l'escultura a la fotografia, el cinema, les instal·lacions o el videoart. La Col·lecció d'Art Contemporani de "la Caixa" no té voluntat enciclopèdica, no pretén oferir una panoràmica d'estils i moviments: pren com a punt de partida la personalitat dels creadors, i mostra la diversitat d'opcions i la riquesa de discursos visuals i conceptuals de l'art contemporani.

Les exposicions apropen la col·lecció al públic

Les exposicions són el mitjà per apropar la col·lecció al públic.  Els centres CaixaForum de la Fundació "la Caixa", a Barcelona, Madrid, Palma de Mallorca i altres poblacions, programen habitualment seleccions dels seus fons, organitzats en funció d'una tema d'actualitat o d'un aspecte intrínsec a la pràctica artística. Totes les lectures hi tenen cabuda: des de les més formals a les més sociològiques. La selecció pot ser obra de comissaris independents i també d'artistes, que incorporen la seva visió de l'art contemporani. D'aquestes col·laboracions en sorgeixen combinacions sorprenents i lectures renovadores. La col·lecció hi apareix, més que mai, com una realitat viva, que reflecteix l'esperit de la nostra època.

La Fundació "la Caixa" vol trencar la barrera que separa molta gent de l'art i la cultura. Les seves exposicions s'acompanyen sempre d'activitats divulgatives pensades per a diferents tipus de públic. En el cas de l'art contemporani es tracta de proporcionar les claus de lectura que permetin crear complicitats amb els creadors i les seves obres.

 

A més de la presència habitual a les sales de CaixaForum, la Col·lecció d'Art Contemporani de "la Caixa" ha estat objecte en els darrers anys de més de cent exposicions a Espanya i a diferents països d'Europa i Amèrica. És una manera de donar a conèixer aquest patrimoni i difondre'n l'esperit: la connexió amb la realitat més viva de l'art dels nostres dies, la capacitat de crear associacions i establir lligams entre l'art i el món que ens envolta. En aquesta mateixa línia la Fundació "la Caixa" ha establert un important acord de col·laboració amb el Macba per impulsar projectes en comú.

 

És per això que quan parlem de la Col·lecció d'Art Contemporani de "la Caixa" fem servir la paraula compromís: amb la societat, que és objecte i mirall de l'art; amb els professionals que n'exploren el sentit; amb els artistes, que imaginen, reflexionen, interpel·len; i amb el públic que és el destinatari de les seves creacions.